Shoyu sójová omáčka 500 ml

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Shoyu sójová omáčka 500 mlNení skladem99 Kč
Shoyu sojová omáčka pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšiřovala do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale vůbec nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, umělá sladidla ani barviva.
Vedle základních čtyř chutí (slaná, hořká, sladká, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.
Tipy na použití: Polévky, omáčky, zeleninové směsi, marinády na zeleninu, masi i ryby, rajčatové pokrmy ...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Výroba shoyu:
Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.
- Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
- Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
- Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
- V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
- Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
- Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.
Složení
Voda, SÓJOVÉ BOBY (16,6 %), PŠENICE (13,5 %), jedlá mořská sůl (10,7 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).
Alergeny
Lepek, Sója
Skladování
Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
Výživové údaje na 100 ml
Energetická hodnota 300 kJ / 71 kcal | |
---|---|
Tuky: | 0,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,0 g |
Sacharidy: | 8,7 g |
z toho cukry: | 2,0 g |
Bílkoviny: | 8,3 g |
Sůl: | 13,0 g |